Ajankohta

SAND MEN / Tal Amiran / Yhdistyneet Kuningaskunnat / 2016 / 14:40

Dokumentti

Romania, englanninkielinen tekstitys

Neculai, Aurel ja Raj jättivät kotinsa Romaniassa samasta syystä – etsiäkseen perheelleen parempaa elämää. Nyt Britanniassa, jossa heidän rakkaansa ovat heistä riippuvaisia, he selviytyvät luomalla hiekkaveistoksia Lontoon kaduilla.

He yrittävät löytää toivoa keskellä sietämiään vaikeuksia samalla, kun ajatukset heidän lastensa tulevaisuudesta saavat heidät jatkamaan.

 

TO MY CHILDREN / Shwan Dler Qaradaki / Norja / 2017 / 23:00

Dokumentti, videotaide

Englanti, englanninkielinen tekstitys

Sekä brutaalisti että kauniin runollisesti tämä lyhytelokuva kertoo tarinan sodan pakenemisesta ja uuden elämän aloittamisesta Norjassa. Kurdilais-irakilainen taiteilija Shwan Dler Qaradaki saapui Norjaan pakolaisena vuonna 1999 matkustettuaan kaksi vuotta läpi Lähi-idän ja Euroopan. Ensikäden todistajana sodan julmuuksille taiteilija kuvaa inhimillisiä vaikeuksia ja kokemuksia kouriintuntuvalla, iskevällä tavalla. Yhdistäen vesivärikuvia ja kertojaääntä Qaradaki kertoo joitakin henkilökohtaisista tarinoistaan. Hän kutsuu meidät katsomaan läpi käsittämättömän ihmisten ja tapahtumien massan yksilöiden elettyyn todellisuuteen. Tämä lyhytelokuva on yhdistelmä taidetta, kerrontaa ja dokumenttia, mikä luo voimakkaan tunnekokemuksen katsojille. Se herättää keskustelun olennaisista puheenaiheista koskien tämän päivän poliittisia ja humanitaarisia haasteita.