MAIJA MEHILÄISEN IHMEELLISET SEIKKAILUT

Pe 25.11.2016 / 22:15 / Annis, pääsali

Die Biene Maja und ihre Abenteuer / Wolfram Junghans / Saksa / 1924 / 76 min

Fiktio

Saksa, englanninkielinen tekstitys

Elokuvan alustaa Sulevi Riukulehto.

Elokuva perustuu Waldemar Bonselin (1881—1952) vuonna 1912 julkaisemaan faabeliin, jota on myyty miljoonia kappaleita ympäri maailman ja josta on sittemmin tehty lukemattomia animaatioelokuvia, TV-sarjoja ja sarjakuvakirjoja. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt, että sen ohjasi ensimmäistä kertaa elokuvaksi saksalainen biologi ja dokumenttielokuvaohjaaja Wolfram Junghans käyttämällä oikeita mehiläisiä. Kirjailija Waldemar Bonsel oli itse mukana elokuvan kuvauksissa.

Elokuvassa seuraamme Maija Mehiläisen tutkiskelevaa huviretkeä halki metsien ja niittyjen. Matkallaan hän tarttuu ilkeän hämähäkin verkkoon, josta hänet kuitenkin pelastaa sontiainen, minkä jälkeen hän taas joutuu herhiläisten sieppaamaksi. Hän pääsee kuitenkin pakenemaan ja varoittamaan mehiläisyhdyskuntaansa lähestyvästä herhiläisten hyökkäyksestä. Lopuksi pääsemme todistamaan vaikuttavaa herhiläisten ja mehiläisten kuninkaallista taistoa. Seuratessaan tarinaa elokuva kuvaa hyönteisten mikrokosmosta ja luonnon ihmeiden kiertokulkua yksityiskohtaisella tavalla: mehiläisten, sudenkorentojen ja perhosten syntymä, munistaan kuoriutuvat käärmeet, ruusun terälehtien avautuminen ynnä muuta.

Pitkään kadonneeksi luultu elokuvan alkuperäinen filmikopio löytyi Suomesta, ja se restauroitiin vuonna 2004 Suomen elokuva-arkiston ja Bundesarchiv-Filmarchivin yhteistyönä. Elokuvan nyt kuultava musiikki on sävelletty elokuvan restaurointityön yhteydessä.

 

katalogiin

 

WOLFRAM JUNGHANS

s. 1888 Schrambergissä, k. 1945

Wolfram Junghansin uralle mahtui monenlaisia ammatteja aina somistajasta ja eläinlääkintäavustajasta Berliinin akvaarion trooppisen osaston hoitajaksi. Hän löysi elokuvan Saksan suurimman elokuvatuotantoyhtiön Ufan Berliinin eläintarhassa tekemien kuvausten myötä. Vuonna 1926 hänet palkattiin Ufan dokumenttielokuvaosastolle. Uransa aikana hän valmisti yli 40 lyhyttä ja pitkää elokuvaa eläimiin ja kasveihin liittyen. Hän myös kehitti uusia tekniikoita ja menetelmiä tieteellisten luontodokumenttielokuvien tarpeisiin.

 

This film is available on DVD, with English subtitles, at www.seeberfilm.com

 

Ennen elokuvaa Sulevi Riukulehdon puheenvuoro otsikolla ”Heimat Maija Mehiläisen maailmassa”

Sulevi Riukulehto on aluehistorian ja kulttuuriperinnön tutkimusjohtaja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa. Hänen tehtävänsä on osa Seinäjoella toimivaa Epanet-tutkimusprofessoriverkostoa. Riukulehto johtaa Alueiden, ajan ja kulttuurin tutkimusryhmää, jonka viimeaikaiset aiheet ovat käsitelleet maaseutuasumisen ja aluerakenteen muutosilmiöitä sekä kotiseutukokemusta. Riukulehto on taloushistorian dosentti (JY).