Lumikuningatar

LUMIKUNINGATAR / Päivi Hartzell / 1986 / Suomi / 89 min / K7

Yhdestä Suomen elokuvahistorian suurimmasta ja Oscar-ehdokkaaksikin valitusta lastenklassikosta on juuri valmistunut uusi digitaalinen kopio, joka esitetään festivaaleilla tuoreeltaan. Monille lapsuudesta tutun elokuvan fantasiamaailmoista on nyt on mahdollisuus päästä nauttimaan uudella tavalla.

”Vihreä oli kerran pimeyden kruunun mahtava kivi, mutta se peittyi jäähän”, aloittaa Lumikuningattaren ääni. Siitä, joka rikkoo jään mustalla miekalla ja painaa päähänsä täydellisen kruunun, tulee maailman valtias.

Ystävykset Kerttu ja Kai löytävät hiekkarannalla leikkiessään hohtavia nappeja sisältävän soittorasian. Äkkiä nousee myrsky.

Talvisena yönä Lumikuningatar ilmestyy Kaille ja houkuttelee hänet ilmojen halki kulkevaan rekeensä. Hän kauhistuu nähdessään Kain napit ja heittää ne pois. Kai, jota Lumikuningatar kutsuu jääprinssikseen, alkaa vähitellen unohtaa oman menneisyytensä.

Kerttu lähtee etsimään Kaita ja löytää yhden napeista. Hän kohtaa noidan, entisen balettitanssijattaren, joka yksinäisyydessään yrittää lumota Kertun jäämään luokseen ja unohtamaan Kain. Entisaikojen pikkutytöt, jotka noita on taikonut seinäpaperin ruusuiksi, neuvovat Kerttua lähtemään niin kauan kuin se vielä on mahdollista. Kun Kertun onnistuu paeta, myös ruusutytöt vapautuvat lumouksesta.

Kerttu löytää toisen napin ja kohtaa narrin, joka väittää Kain rakastuneen prinsessaan ja vie tytön mielitiettynsä avulla linnaan. Kerttu luulee näkevänsä Kain prinsessan vuoteessa mutta huomaa kohta erehtyneensä. Prinsessa ja prinssi, joille leikki on elämää, pukevat hänet juhlavasti ja antavat hänelle hevossaattueen.

Metsässä rosvojoukko yllättää saattueen ja vie Kertun leiriinsä. Rosvoakka uhkaa ensin syödä Kertun ja sitten myydä tämän morsiameksi tylsälle ryöväriruhtinaalleen. Rosvotyttö päästää kuitenkin Kertun pois häkistä. Kun Kerttu löytää tytön taskusta napin, tämä kertoo nähneensä Kain lentäneen kohti pohjoista Lumikuningattaren reessä. Kerttu jatkaa matkaansa rosvotytön taikaporolla ja lähestyy Lumikuningattaren valtakuntaa. Kun Lumikuningatar etsii Kerttua, Kai koettaa painaa kruunun päähänsä ennen aikojaan, ja on vähällä kuolla. Kerttu päätyy Pohjoisen velhon luokse valkoisen ja mustan rajalle. Velho kertoo, että jos Lumikuningatar saa vihreän kiven takaisin, hänen valtansa on ikuinen, jos taas ei, hänen valtansa ehtyy. Lumikuningatar tarvitsee avukseen ihmisen, mutta jos Kai laskee kruunun päähänsä, se jäädyttää hänet ikuisiksi ajoiksi.

Kai rikkoo mustalla miekalla jään ja voittaa taistelussa jääkarhupäisen miehen. Kerttu saapuu paikalle, mutta velhon antama näkymättömäksi tekevä viitta ja nappien voima eivät auta Lumikuningatarta vastaan. Juuri kun Lumikuningatar on painamassa kruunua päähänsä, Kai havahtuu Kertun kutsuun ja paljastaa kämmenestään viimeisen napin, jonka voimasta Lumikuningatar pudottaa kruunun ja valo voittaa pimeyden.

Kerttu ja Kai pistävät napit takaisin soittorasiaan, jonka he hautaavat rantahiekkaan. Lopuksi he osallistuvat ruusutyttöjen ja muiden lasten kanssa iloiseen kevätkarnevaaliin.

– Suomen kansallisfilmografia 10:n (2002) mukaan.

http://www.elonet.fi/fi/elokuva/106945