INSTALLAATIOT

Pe 25.11. – Su 27.11. / Annis, 1.-2. krs ja kellari

Installaatioita ja installoituja videoteoksia

 

GHOST WORLDS / Jerome Boulbes / 2014 — 2016 / Ranska/Japani / yht. 13:20

Kokeellinen animaatio

Installaatio koostuu teoksista: Ghost World (2014, 4:51), Ghost Tracks (2015, 5:17), Lost Moon (2016, 3:52)

“Ghost World -projekti on yhteistyöviritysten sarja, jossa olen työskennellyt kokeellisten ug-noise ja blues muusikoiden kanssa. Teokset ovat luovan improvisoidun ja intuitiota seuranneen tuotantoprosessin tuloksia ja ne on tehty vailla valmisteluita, kuten käsikirjoitusta. Sarja on yritys siirtyä pois narratiivisesta animaatiosta –  joilla aloitin urani – kohti kokeellisia videoita, taideinstallaatioita ja interaktiivisuutta.”

screenshot-2016-11-10-20-29-37

 

COSMOS / Jérôme Boulbes / 2016 / Ranska / 2 min

animaatio

Musiikkivideo Manuel Adnot’n sooloprojektille Ueno Park

screenshot-2016-11-10-18-34-09

 

TREMBLING GIANT / Patrick Tarrant / 2016 / Yhdistynyt kuningaskunta / 19:34

Kokeellinen dokumentti

Trembling Giant on kokeellinen luontodokumentti, joka käsittelee Amerikan lounaisosien ikonista maisemaa kuvaamalla sitä 16 mm:n  filmiprojektorin filmikelan lävitse. Vaikkemme näe projektorissa pyöriviä elokuvia, ne kuitenkin jättävät jälkensä kuvaan muuntaessa  tilaa kameran edessä, samoin kuin niiden pienet audiodraamat, jotka muuntavat tulkintaamme maisemasta.

thetremblinggiant2

 

BLIND SPOT / Nabb & Teeri / 2016 / Suomi / 7 min

Kokeellinen animaatio

Videoteoksessa Blind Spot kotivideot yhdistyvät 3D-eleisiin. Sokean pisteen laajuus on suoraan verrannollinen järjestelmän energiansyöttöön. Näkökenttäpuutokset tulevat ensin nenän puolelle ja kyky nähdä äärilaidoilla olevia asioita ja niiden kytkeytymisiä heikentyy.

Liikkuminen pois öljyn määrittelemästä riistotaloudesta merkitsee harjaantumista elämään ilman fossiilisia polttoaineita, ilman niiden työtä ja niistä massatuotettuja esineitä. Näiden merkitykselliselle työlle ja luonnonympäristöön sitoutumiselle rakentuvien elämäntapojen opettelu ei voi tarkoittaa jälkiteollisen elämänmuodon palaamista jälkiään pitkin esiteolliseksi, koska nuo polut ovat joko kasvaneet umpeen tai raivattu moottoriteiksi. Elämänmuodot on kuitenkin mahdollista luoda uudelleen toisin. Ne alkavat kenties ensin poikkeamina, mutaatioina ja törmäyksinä elettävään alueeseen.” (muistiinpanoja Antti Salmisen ja Tere Vadénin kirjasta Energia ja kokemus, 2013)

blind_spot_still_02

 

AMERICAN GOTHIC / Jussi Matilainen / 2016 / Suomi / 4:40

Kokeellinen animaatio

Video on animoitu Hitchcockin Vertigon pysäytyskuvista. Siinä yhdistyvät kaksi ikonista kohtausta, joissa Scotty ja Madeleine/Judy suutelevat. Lähtökohtana on romantiikan ja väkivallan kietoutuminen yhteen. Taustasta irtileikattujen hahmojen katseet ja käsien liikkeet riittävät kertomaan tarinan. Scotty on itsekäs paskiainen. Rakkaus on hullua ja väkivaltaista – ainakin elokuvissa.

american_gothic2-png

 

AIKAMATKAILUN TULEVAISUUS / Jyrki Nissinen / 2016 / Suomi / 20 min

Kokeellinen lyhytelokuva

Suomi

Porissa ensi-iltansa saava lyhytelokuva Aikamatkailun tulevaisuus perustuu pääosan esittäjän (Huuko53) improvisaatiokykyyn ja taipumukseen unohtaa todellisuuden rajat. Ohjaajan tehtävänä tässä on ollut olla läsnä ja ruokkia aihetta erilaisilla teemaan liittyvillä epämääräisillä kysymyksillä. Lopputuloksena on hurttia arkiscifiä jossakin Werner Herzogin Wild Blue Yonderin, Ricky Gervaisin The Officen ja Trailer Park Boysin välimaastosta. Elokuvan musiikit on tehnyt ohjaaja itse nimellä “Extreme Huligan”.

nissinen3