25.—28.11.2021

Paljaana

PE 26.11. 18:00

Porin Yyterin nudistirannan sulkeminen on puhututtanut keväällä 2021. Turvallisuushakuisessa ja kontrolloidussa nykymaailmassa vapaa vaatteitta hengailu näyttäytyy epäilyttävänä jäänteenä hippiajoilta. Kokeellisessa elokuvassa ja performanssitaiteessa alastomuus taas on ollut läsnä taidemuotojen alkuajoista asti, niin että ne oikeastaan ovat jatkaneet maalaustaiteen ja kuvanveiston perinnettä ihmisruumiin esittämisessä sellaisena kuin se on. Samaan aikaan valtavirtaelokuvassa alastomuus on milloin sensuurin, milloin tuotantokoneistojen paineen säätelemää. Paljas pinta myy, mutta aivan aiheesta nykyään keskustellaan, milloin alastonkohtaukset ovat perusteltuja ja miten ne toteutetaan eettisesti kestävällä tavalla. Paljaana on lyhytelokuvanäytös, joka lähestyy alastomuutta eri puolilta ja avoimin mielin. 

Näytöksen ovat kuratoineet Tytti Rantanen ja Niilo Rinne.

CAMILLE-ALKUPALA / AIMO JÄDERHOLM / 1954 / SUOMI / 1:34

Paljaana-lyhytelokuvasarjan alkukuvana nähdään Aimo Jäderholmin ohjaama rohkeahko Camille-saippuamainos vuodelta 1954. Siinä Pariisin sävelten ja kuvien saattelemana taiteilijan mallina toimiva nuori nainen esittelee parhaan aseensa saastaisuutta vastaan. Saippukauppiaan fantasioissa rakkauden kaupungin maisema erotisoituu kapeaa kehoihannetta tuottaen.

TRAVELLING LIGHT / CONXI FORNIALES / 2015 / ISO-BRITANNIA / 16:00

Conxi Fornieles kuvaa lyhyessä dokumentaarisessa elokuvassaan Travelling Light (2015) kansainvälistä nudistiryhmää, joka kokoontuu vuosittain vaeltamaan Itävallan Alpeille. Kuteettomuuden konkarit puhuvat alastoman elämäntapansa luontevuudesta sekä oman vartalon hyväksymisestä ilman tarvetta verhota sitä piiloon katseilta.

ONE MAN AND CROSS-COUNTRY SKIING / TEEMU KEISTERI / 2013 / SUOMI / 5:37

Teemu Keisterin video One Man and Cross-Country Skiing (2013) kuuluu sarjaan videoita, joissa Keisteri suorittaa erilaisia tehtäviä ulkoilmassa alasti. Elokuva on pikemmin hyinen kuin eroottinen: alaston Keisteri kapuaa sukset jalassa mäen päälle ja laskee mäen alas. Keisterin alastomuus performansissa on vaivatonta mutta samalla myös jännitteessä talvisten olosuhteiden haastavan lämpötilan kanssa.

DYKETACTICS / BARBARA HAMMER / 1974 / USA / 4:04

Kokeellisen lesboelokuvan rakastetun pioneerin Barbara Hammerin Dyketactics (1974) palauttaa keskustelun alastomuudesta takaisin politiikkaan ja seksuaalisuuteen, joita kumpaakaan ei voi sivuuttaa. Hammer halusi tehdä lyhytelokuvastaan eräänlaisen lesboseksuaalisen elämäntavan “mainoksen”: houkuttelevan ja viihdyttävän. Ensimmäisessä osassa alastomuus edustaa vapautuneisuutta, toisessa taas hahmotellaan pornografian mieskatseesta erillistä tapaa kuvata toisiaan haluavia naisruumiita.