METAKINO

Lauantain 30.11. ensimmäisenä elokuvallisena antina on lyhytelokuvasarja Metakino — Elokuvan valossa, joka osaltaan tuo esiin tämän vuoden Pori Film Festivalin valoteemaa. Kuusi lyhytelokuvaa sisältävän sarjan on ohjelmoinut Metakino-festivaalin johtaja ja kuraattori HT Nuotio. Alla hänen vastauksensa PFF:n lähettämiin kysymyksiin:
Metakino on tänä vuonna käynnistynyt kokeellisten dokumenttien, lyhytelokuvien ja esseefilmien festivaalisarja. Ensimmäisen Metakinon teemana oli arkkitehtuuri, toisen musiikki ja lokakuun kolmannessa editiossa oli ympäristöaiheisia teoksia. Voisitko kertoa miten sait idean festivaalille ja sen teemoille? 

— Metakinon syntyhistoria on aika proosallinen. Seuraan tiiviisti kansainvälisiä festareita ja eri kirjoittajien raportteja niiltä, ja kirjoitan kiinnostavat elokuvat ylös omalle katselulistalleni. Joskus vuoden 2017 alkupuolella kävin listaa läpi ja huomasin siellä olevan aika paljon sellaisia leffoja, joita voisi luonnehtia essee-elokuviksi tai kokeellisiksi dokumenteiksi — ja lisäksi, että näistä elokuvista muodostui aiheidensa perusteella selkeitä temaattisia ryhmiä. Ensimmäisellä festarilla vierailleen Heinz Emigholzin tuolloin juuri julkaistu Streetscapes-tetralogia loi tietyn perusrungon Metakinon teemoille (arkkitehtuuri, musiikki ja neljännen edition teema, muisti). Ajattelin että tällainen moniosainen, teemapohjainen festivaali voisi olla hyvä tapa saada näitä muilta festivaaleilta poisjääneitä elokuvia näkyville. (Kirjoitin muuten festivaalin konseptista AVEK-lehden numeroon 1-2/19 melko perusteellisesti, lehti löytyy AVEKin kotisivuilta.)

 
Aiemmin olet maininnut, että Metakino on suunniteltu seitsenosaiseksi.  Onko suunnitelma pitänyt vai onko tullut vastaan uusia, festivaalille sopivia mahdollisuuksia?


—Suunnitelma on pitänyt ja pitää sikäli, että missään tapauksessa en ryhdy venyttämään festivaalia noita (jo kauan sitten valmiiksi suunniteltua) seitsemää editiota pidemmäksi, mutta niiden lisäksi on kyllä alusta lähtien ollut optiona järjestää tilaisuuden tullen suppeampia sivusarjoja teemoista joista ei saa ihan kokonaista festivaaliviikonloppua aikaiseksi. Näitä ovat mm. aika (tämä onkin todennäköisesti toteutumassa ensi vuoden puolella), kuvataide, maa/geologia ja muuttoliike. Nämäkin olisi hauska saada tehtyä edes jossain muodossa — kiinnostuneet tapahtumajärjestäjät voivat kernaasti ottaa yhteyttä…


 
Kuratoit Pori Film Festivalille oman sarjan Elokuvan valossa. Voisitko kertoa sen takana olleesta prosessista? Miten päädyit juuri näihin lyhytelokuviin?


—Alun alkaenhan Poriin mietittiin tuota edellämainittua kuvataideteemaa, mutta festivaalin muiden teemojen selkeydyttyä aiheeksi päätyi ”valo”, jota pidin välittömästi mielenkiintoisena ja haastavanakin toimeksiantona, kun käytännössä jokainen elokuva liittyy aika oleellisella tavalla valoon! Morton Feldmanin pohdinnat valon kuvaamisen tavoista maalaustaiteen historiassa olivat inspiraationa, kun päädyin tähän valikoimaan erilaisia tapoja kuvata ”erilaisia valoja” luonnonvalosta pikseleihin (alkuperäisessä suunnitelmassa oli myös kynttilänvaloa, mutta leffa jäi teknisistä syistä pois). Tartuin myös tilaisuuteen ujuttaakseni mukaan muutamia hienoja taiteilijoita joita en ole onnistunut sovittamaan Metakinon varsinaisiin pääteemoihin (kuten Joost Rekveld) sekä esitelläkseni muutamia myöhemmissä editioissa tavattavia tekijöitä (Björn Kämmerer, Gina Telaroli, Rainer Kohlberger).


 
Pidät elokuvaan keskittyvää blogia Pimeässä, jonka perusteella tapanasi on tehdä listoja. Kuinka monta elokuvaa olet katsonut tänä vuonna ja mitkä ovat vuoden 2019 kohokohdat? 
— Tuo blogihan ei varsinaisesti ole ollut aktiivinen enää muutamaan vuoteen: viimeisen parin vuoden ajan käytin sitä vain omien vuosilistojeni julkaisemiseen, ja vuodenvaihteessa lopetin senkin uuden Aktiivikatsojat-projektin takia, johon kerään kyselytyyppisesti samanlaisia listoja kotimaisilta elokuva-aktiiveilta (niin katsojilta, kirjoittajilta kuin tekijöiltäkin). Tänä vuonna olen festarikiireiltäni ehtinyt katsoa huomattavasti tavallista vähemmän leffoja — kokonaissaldo on tällä hetkellä kolmensadan kieppeillä (ja näistä puolet on lyhytelokuvia). Omasta vuosilistastani voin tässä vaiheessa varmuudella sanoa vain että siellä tulee varmasti olemaan useampi Berlinalessa näkemäni elokuva sekä ainakin pari Intian lukuisien elokuvateollisuuksien tuotetta, joita ilahduttavasti tätä nykyä pääsee täällä Suomessakin näkemään tuoreeltaan!
 
Onko muuten Pori tuttu kaupunki? Onko odotuksia festivaaliviikonlopulta?


— Pori on ollut teinivuosista lähtien tuttu yksinomaan Circlen myyttisenä kotipaikkana, mutta nyt aikuisiällä olen käynytkin siellä kahdesti (molemmat reissut tosin päättyivät kaaottiseen junalle juoksemiseen kaatosateessa, saa nähdä miten tällä kertaa käy): Pori Film Festivalille tämä on kuitenkin ensivisiittini! Odotan suurella mielenkiinnolla festivaalin tarjontaa, erityisesti intialaisten amatöörilyhytelokuvien näytöstä ja useaan otteeseen missaamaani Mark Jenkinin Bait-elokuvaa – sekä luonnollisesti myös lauantaiklubin mu(y)siikillista antia!
 
 
Metakino — Elokuvan valossa -sarja esitetään lauantaina 30.11. kello 14.00 alkaen.
Kuva lyhytelokuvasta Cavalcade (ohj. Johann Lurf).