OHJELMISTO ON JULKAISTU

Viime vuonna kävijämääränsä tuplannut Pori Film Festival tarjoaa entistä laajemman näkymän liikkuvaan kuvaan ja ääneen. Viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman päämajana toimii toista kertaa Valimo (Porilaistenkatu 2), jonka 100 paikan salissa esitetään suurin osa ohjelmistosta. Rakennusta ja sen ympäristöä hyödynnetään monipuolisesti audiovisuaalisen taiteen tilana. Samaan aikaan vanhalla linja-autoasemalle järjestettävä uusi valofestivaali Light Station tuo valoteoksia Valimolle sekä festivaalien väliselle reitille.

Pori Film Festivalin yksi keskeinen teema onkin tänä vuonna valo, joka saa erityistä huomiota kolmessa lyhytelokuvasarjassa sekä Claire Pijmanin mestarielokuvaaja Robby Mülleriä käsittelevässä dokumentissa Living the Light – Robby Müller.

Elokuvatarjonta sisältää jälleen teoksia niin läheltä kuin kaukaa. Festivaalilla esitetään 72 lyhytelokuvaa viideltä mantereelta. Valtaosa on valittu avoimen kansainvälisen haun kautta saaduista elokuvista. Tuhansista hakuun lähetetyistä elokuvista festivaalin työryhmä valitsi 40 teosta, jotka avaavat ainutlaatuisen ikkunan nykyelokuvan laajaan kirjoon.

Paikallista ulottuvuutta tuo näkyvimmin porilaisen säveltäjä Selim Palmgrenin (1878–1951) elämää kuvaavan Selim-elokuvan ensi-ilta. Antti-Jussi Marjamäen ohjaamaa elokuvaa on kuvattu alueella kaksi vuotta paikallisin voimin ja se on viimein valmis esitettäväksi. Elokuva- ja teatteriohjaaja Noora Männistön elokuva Maailma on suuri valintamyymälä (1987) ja dokumentti Köyhät, nöyrät ja häpemättömät (1999)  taas tuovat näkyviin aiemman sukupolven vahvaa paikallista elokuvantekoperinnettä ja nostalgisia kuvia Porista 80- ja 90-luvuilta.

Ulkomaista nykyelokuvan huippua edustaa Céline Sciamman ohjaama, Cannesissa käsikirjoituksesta palkittu Nuoren naisen muotokuva (2019). Toisenlaista kansainvälistä uutta huippua edustaa rohkean kokeellinen Bait (2019), jonka on ohjannut, käsikirjoittanut, kuvannut, leikannut, säveltänyt ja omin käsin filmiltä kehittänyt brittiläinen Mark Jenkin.

Festivaali alkaa keskiviikkona ainutlaatuisella urheiluiltamalla, jossa nähdään kolme urheilullista lyhytelokuvaa sekä jalkapalloilija Diego Maradonasta kertova dokumentti, jonka jälkeen ilta huipentuu Suureen jalkapallokeskusteluun, jonka kärkiä ovat Maradona sekä Huuhkaja-huuma. Keskustelijoina ovat viulisti Ion Buinovschi, jalkapallolegenda Rami Nieminen sekä jalkapalloilija-näyttelijä Reetta Turtiainen.

Elokuvan anatomia -kokonaisuudessa kuullaan Jussi-palkitun äänisuunnittelija Kirka Sainion esitelmä sekä kokeellisen taiteen moniottelija Kari Yli-Annalan esitelmä elokuvan, valon ja kuvataiteen yhteyksistä.  Lauantai-illan klubilla esiintyy kotimaisen elektronisen musiikin legenda Aavikko ja tuore paikallinen kokoonpano Vahvistusharha.

Tänä vuonna festivaalilla on myös panostettu aiempaa enemmän Valimolla tarjottaviin palveluihin. Festivaalin ruoka- ja juomatarjonta on toteutettu parhaiden paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä tuomaan yleisölle viihtyisä kokemus elokuvan parissa.

Suurin osa tapahtuman ohjelmistosta on ilmaista. Maksullisten näytösten liput ovat nyt myynnissä Porin levykaupassa. Tapahtuman järjestää Kulttuuriyhdistys Rapajööti ry.