Valoa ja välkettä

Loppusyksy saa uuden valopilkun, kun marraskuun viimeisellä viikolla Porissa järjestetään samanaikaisesti elokuva- ja valofestivaali. Viidettä kertaa järjestettävä Pori Film Festival sekä uusi valofestivaali Light Station tuovat keskustan alueelle häikäisevän mielenkiintoista ohjelmaa niin sisä- kuin ulkotiloihin. 

Viime vuonna kävijämääränsä tuplannut Pori Film Festival tarjoaa entistä laajemman näkymän niin paikalliseen, valtakunnalliseen kuin kansainväliseen elokuvaan. Festivaalin pääasiallisena tapahtumapaikkana on nyt toista kertaa Palmgren-konservatorion Valimo-salin rakennus. Viime vuonna festivaalin työryhmä remontoi rakennuksesta varastotiloja kulttuurikäyttöön soveltuviksi, ja tänä vuonna rakennuksen ympäristöä hyödynnetään entistä monipuolisemmin elokuva-, media- ja valotaiteen tilana. Suurin osa tapahtuman ohjelmistosta on ilmaista. Pori Film Festivalin järjestää Kulttuuriyhdistys Rapajööti ry.

Light Station on ensimmäistä kertaa järjestettävä maksuton ja kaikille avoin valofestivaali, joka sijoittuu Porin vanhalle linja-autoasemalle ja sen ympäristöön. Tapahtuman 15 valoteosta muokkaavat marraskuisen kaupungin ilmeen Porissa ennennäkemättömällä tavalla. Light Stationin taiteellisina johtajina toimivat valotaiteilijat Veli-Ville Sivén ja Sofia Palillo. Tapahtuma sai Porin kaupungilta merkittävän avustuksen osana Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahakampanjaa. 

Molemmat tapahtumat yhdistää festivaalipolku, joka on vanhan linja-autoaseman ja Valimon välissä kulkeva valaistu reitti. Erinomainen mahdollisuus sukeltaa valon ja äänen kiehtoviin maailmoihin onkin festivaalien yhteinen avajaisiltama torstaina 28.11. klo 18.00 alkaen, jolloin kuljetaan yhteinen matka vanhalta linja-autoasemalta Valimolle. Illan ohjelmistoon sisältyy festivaalien installaatioiden lisäksi  elokuvanäytöksiä ja musiikkia.

Tapahtumien ohjelmistot julkaistaan kokonaisuudessaan marraskuun alussa.

Kuva: Anssi Riihiaho