Artturi Rostén presents: YÖKINO

25.11.2018

(Kuvassa Artturi Rostén ohjaamassa Väkevää hikeä)

Lauantain ja sunnuntain välisenä keskiyönä esitetään Artturi Rosténin kuratoima lyhytelokuvasarja Yökino, joka sisältää valtaosin suomalaista indie-elokuvaa. Ikäraja näytökseen on 18, joten se ei sovellu herkimmille. Mikä on Yökino ja millä mielellä sitä on koostettu? Lue alta kuraattorin haastattelu.

Olet Porin elokuvafestivaalin pyynnöstä koonnut lyhytelokuvasarjan Yökino. Sarja sisältää muun muassa kauhua, mustaa komediaa ja black metal -musiikkivideon. Miten valitsit esitettävät teokset — ja mitä yleisö voi odottaa noin 2,5 tunnin mittaiselta sarjalta?

—Olen Porin elokuvafestivaalin pyynnöstä koonnut lyhytelokuvasarjan Yökino. Halusin koostaa yönäytöksestä yhtä skitsofrenisen kuin oma elokuvamakuni minulle usein näyttäytyy; vakavasti otettavaa draamaa, hurmeen lennätystä, synkkyyttä, eksploitaatiota ja art housea.

Sarjassa on myös yksi sinun ohjaama elokuva, Väkevä hiki (2014), joka on nimensä mukaisesti väkevää tavaraa. Se on kuvattu Porissa, mikä luonnollisesti herättää mielenkiinnon. Mistä on kyse?

—Väkevä Hiki on todellinen väkevän hien ja kyyneleiden aikaansaannos Porin korven perukoilta. Elokuva on kuvattu noin 60 prosenttisesti Porissa, loput kohtaukset Turussa, Turun Taideakatemian studiolla ja Kustavissa. Naavat ovat tunnetusti hyvin herkkiä ilmansaasteille, joten piti häipyä kuvaamaan hieman pidemmälle. Poriin oli helppoa majoittaa työryhmä, koska isovanhempani ovat siirtyneet eläkkeellä asumaan puoliksi Ahlaisiin, jonka lähiympäristöstä löytyi myös osa kuvauslokaatioista.

Väkevän hien jälkeen olet toiminut aktiivisesti elokuvan parissa mm. ohjaajana, erikoistehosteiden tekijänä ja leikkaajana. Mitä työstät parhaillaan?

—Työn alla on yksi lyhytelokuva, vireillä pari kokopitkää käsikirjoitusta, musiikkivideoita, yksi post-apokalyptinen novelli erästä novellikokoelmaa varten ja päivätöikseni editoin mainoksia. Unelmaprojektina pyörittelen pöytälaatikossa kokopitkää Väkevä Hiki -jatko-osaa, joka on aivan oma lukunsa ja jossa seurataan käävän ja isoveljen jälkeläisen elämää. Mulla on aina jotain työn alla koska rakastan työtäni kuin hullu puuroa.

Lopuksi: Millaisin mielin uskot Yökinon kokeneiden jatkavan yöhön?

—Osa sisällöstä on haitallista, joten toivottavasti levottomina, kuin Tuhkimot tässä kaupungissa, kuulemani mukaan.

Tutustu Yökinon sisältöön täällä.