Nocturama

NOCTURAMA / Bertrand Bonello / 2016 / Ranska / 130 min

Bertrand Bonellon tuorein teos on varsinainen taidonnäyte, tour-de-force -ohjaus, jossa pariisilaisnuorten terrori-iskun hypnoottiset 130 minuuttia kulkevat vauhdikkaasti ja tarkasti ilman kuolleita kohtia: puhdasta elokuvaa, jossa ei paljon dialogiakaan tarvita. Tällaisesta kinematografian juhlasta voivat tulla mieleen osin samoissa miljöissä pyörivä Leos Caraxin Holy Motors tai Harmony Korinen Spring Breakers.

Kahteen osaan ja ”taukoon” rakentuvan Nocturaman alku liikkuu hypnoottisesti Pariisin metrossa, kaduilla ja julkisissa rakennuksissa. Eri-ikäisten ja eritaustaisten nuorten löyhä joukko toteuttaa terrori-iskuiksi paljastuvia akteja – ja kerääntyy illaksi ylellisen tavaratalon kulutusparatiisiin (filmattu La Samaritainen kuuluisassa art deco -rakennuksessa). Hämmentävässä loppupuoliskossa nämä mieleen jäävästi hahmotellut päähenkilöt viettävät aikaansa kulinarismin, elektroniikan ja muodin ihmeiden parissa.

”Sen oli tapahduttava. Tiesimme sen”, sanoo kadulla pyöräilevä tyttö suvantovaiheessa. Bonello kieltäytyy provosoivasti mutta ihailtavasti kaikenlaisesta selittelystä, moralisoinnista tai motiivien tyrkyttämisestä. Hän vain kuvaa konkreettisesti ja realistisesti aikamme suurta vitsausta. Trillerimäinen muoto, samoin kuin hänen sävellyksensä ja musiikkivalintansa (”My Way”!), palvelevat kokonaiskuviota ihailtavasti.  – Timo Malmi

(Elokuva esitetään yhteistyössä Porin kaupungin elokuvasarja Kinokellarin ja Sodankylän elokuvajuhlien kanssa)